شركت دانش بنيان به چه شركتی گفته می شود؟

پاسخ: شرکت‌هایی که توسط کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارزیابی و بر اساس «آئين‌نامه تشخيص شركت‌ها و موسسات دانش‌بنيان»، شاخص‌های عمومی و اختصاصی آئین نامه را احراز نمايند.

استقرار شرکت در پارک‌های علم و فناوری یا مراکز رشد به معنی دانش‌بنیان بودن شرکت نیست.

براي تاسيس يک شرکت یا موسسه دانش بنيان، چه باید کرد؟

پاسخ: شرکت‌­ها و موسسات باید بصورت عادي در اداره کل ثبت شرکت‌­هاي سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت شوند و در هنگام ثبت، هيچ تفاوتي بين شرکت­‌ها وجود ندارد.

شرکت‌هاي متقاضي پس از توليد کالاها و خدمات دانش‌بنيان يا ارايه نمونه آزمایشگاهی (براي شرکت‌هاي نوپا)، بر مبناي آيين‌­نامه مصوب کارگروه، ارزيابي شده و براي يک مدت محدود مي­‌توانند از تسهيلات و مزاياي قانون استفاده کنند و براي تمديد زمان استفاده از مزاياي قانون، بايد دوباره ارزيابي شوند.

مراحل ثبت نام شرکت­‌ها برای دانش بنیان شدن چیست؟

پاسخ: در ابتدا شرکت می بایست به سایت www.daneshbonyan.ir مراجعه کرده و پس از مطالعه آئین‌­نامه­‌ها و قوانین و در صورت دارا بودن شرایط مندرج در آئین نامه در قسمت «مصوبات کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و مؤسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجراء»، در سامانه ارزیابی شرکت‌­ها و موسسات دانش‌­بنیان (http://www.reg.daneshbonyan.ir) ثبت نام نمایند.

معافیت های مالیاتی شرکت های دانش بنیان به چه شکل است؟

پاسخ: معافیت مالیاتی یکی از امتیازاتی است که شرکت‌های دانش‌بنیان از آن برخوردار می شوند. توجه داشته باشید که معافیت مالیاتی بین شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک علم و فناوری با شرکت‌های خارج از پارک تفاوت‌هایی دارد.

شرکت‌های دانش‌بنیانی که در پارک‌های علم و فناوری مستقر هستند، با استناد به ماده 9 قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان از مزایای شرکت‌های فعال در مناطق آزاد برخوردار هستند. طبق این قانون معافیت مالیات بر درآمد معادل 20 سال در نظر گرفته شده است. این نوع شرکت‌ها برای آغاز فعالیت خود نیازی به دریافت مجوز از سوی کارگروه ارزیابی مالیاتی ندارند.

همچنین معافیت مالیات بر درآمد شرکت‌های دانش‌بنیان غیرمستقر در پارک‌های علم و فناوری نیز معادل 15 سال از زمان آغاز فعالیت در نظر گرفته می‌شود. البته این شرکت‌ها باید مجوزی جهت فعالیت از کارگروه ارزیابی مالیاتی دریافت کنند. 
نکته مهم این امر این است که در طول این 15 سال ملاک معافیت مالیاتی به هیچ عنوان کالاها و خدمات تأیید شده در گذشته نیست. بلکه هر سال باید این کالاها مجددا به روز شوند و مطابق آن معافیت مالیاتی محاسبه شود.

آیا شرکت­‌های متقاضی در هنگام ثبت نام باید در پارک علم و فناوری مستقر باشند؟

پاسخ: خیر- شرکت‌­ها در هنگام ثبت نام الزاماً نباید در پارک علم و فناوری مستقر باشند.

مدت زمان تایید شرکت‌­های دانش بنیان چند سال می‌­باشد؟

پاسختاییدیه دانش‌بنیان شرکت­‌ها برای استفاده از مزایای قانون، برای شرکت‌های «نوپا نوع 1» یا «تولیدی نوع 1» به مدت (2) سال و برای شرکت های «نوپا نوع 2» یا «تولیدی نوع 2» به مدت (3) سال بوده و تمدید این زمان، منوط به ارزیابی و تایید مجدد شرکت، است.

منظور از نمونه آزمایشگاهی محصول چیست؟

پاسخنمونه اولیه ­ای از محصول است که در محیط آزمایشگاهی کارکردهای اصلی محصول نهایی را داشته باشد و شرکت تلاش می­کند با انجام آزمایش­‌ها و طراحی ­های بیشتر، اشکالات آن را برطرف کند، اگرچه ممکن است هنوز محصول نهایی ساخته نشده باشد.

منظور از کالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1 و2 چیست؟

پاسخ: منظور از کالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1، محصولاتی هستند که در حوزه فناوری‌های برتر و با ارزش‌افزوده بالا و پیچیدگی فنی بالا می‌باشند، درحالی‌که کالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 2 پیچیدگی فنی کمتری نسبت به كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح1 دارند و این محصولات مشمول استفاده از معافیت مالیاتی نخواهند بود.

شرکت‌های دانش‌بنیان «تولیدی نوع 2» چه نوع شرکت‌هایی هستند؟

پاسخ: با توجه به اهمیت رسوخ فناوری‌های برتر در شرکت‌های صنعتی، شرکت‌های متقاضی که در اظهارنامه سال مالی گذشته خود دارای درآمد عملیاتی هستند، در صورت فعالیت در حوزه‌های فناوری برتر با دارا بودن یکی از شرایط ذیل، به‌صورت شرکت «تولیدی نوع 2» تایید می‌شوند:

شرکت، «كالاها یا خدمات یا فرآیند تولید یا تجهیزات تولید» مندرج در «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1یا سطح 2» را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1) آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان ، ساخته و ارایه نماید.

شرکت مجری حداقل یک پروژه‌ «مهندسی، پیمانکاری و ساخت»(EPC) باشد. مشروط به اینکه، حداقل (10) درصد از قیمت قراردادهای پروژه ناشی از بخش‌های حائز همه معیارهای ماده (1) آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان باشد.

تفاوت شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا نوع 1و2 با ساير شركت‌ها چيست؟

پاسخ: شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا، شرکت‌هایی هستند که دارای اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند یا دارای درآمد در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند، اگر شرکت دارای درآمد درج‌شده در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود باشد باید شرایط مربوط به شرکت‌های «تولیدی نوع 1» یا «تولیدی نوع 2» را اخذ نماید.

آیا دانشگاه‌­ها امکان مشارکت در تأسیس و اداره شرکت­‌های دانش بنیان را دارند؟

پاسخ: بر اساس ماده 43 قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت – مصوب 4/12/93،  دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی (دولتی و غیردولتی) مجازند با ایجاد و مشارکت در شرکتهای دانش‌بنیان که حداکثر چهل ‌و نه درصد (49%) سهام آن متعلق به دانشگاه‌ها، مؤسسات پژوهشی و دیگر واحدهای دولتی و مابقی سهام متعلق به اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان و سایر سهامداران بخش خصوصی است، نتایج تحقیقات اعضای هیأت‌‌‌‌علمی و دانشجویان خود را تجاری‌سازی نمایند.

چه افرادی لازم است ازطرف شرکت‌های دانش‌بنیان در جلسه پذیرش حضور یابند؟

پاسخ: حضور افراد مرتبط و تصمیم‌گیر از جمله مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره، مدیر مالی همراه با اطلاعات مالی شرکت موجب جمع‌بندی و ارائه پیشنهاد دقیق‌تر در خصوص خدمات قابل استفاده به شرکت می‌شود.

آیا حضور در جلسات میز پذیرش برای شرکت‌های متقاضی تسهیلات، اجباری است؟

پاسخ: خیر، شرکت‌ها در صورت تمایل و جهت آشنایی با کلیه خدمات و استفاده حداکثری از حمایت‌های صندوق در جلسات پذیرش حضور می‌یابند.

شرایط اولیه شرکت‌های «نوپا نوع 1» و «نوپا نوع 2» برای استفاده از حمایت‌ها چیست؟

پاسخ: شرکت‌های نوپا که دارای اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند یا دارای درآمد عملیاتی در اظهارنامه مالیاتی سال مالی گذشته خود نیستند، در حالت‌های ذیل تایید می‌گردند:

* درصورتی‌که شرکت حداقل یک «كالا یا خدمت یا فرآیند تولید یا تجهیزات تولید» مندرج در «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1» را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1) آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان، ساخته و ارایه نمایند، به‌صورت شرکت «نوپا نوع 1» تایید می‌شوند.

* درصورتی‌که شرکت نوپا، حداقل یک «كالا یا خدمت یا فرآیند تولید یا تجهیزات تولید» مندرج در «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 2» را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1) آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان ، ساخته و ارایه نمایند، به‌صورت شرکت «نوپا نوع 2» تایید می‌شوند.

* همچنین اگر شرکت متقاضی به‌طور هم‌زمان محصولاتی مندرج در هر دو «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح1و2» را حداقل در حد نمونه آزمایشگاهی و مشروط به دارا بودن همه معیارهای ماده (1) آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان ، ساخته و ارایه نمایند، به‌صورت شرکت «نوپا نوع 1» تایید می‌شوند.

چگونه یک شرکت از نوع شرکت دانش­بنیان نوپا به شرکت دانش ­بنیان تولیدی تبدیل می­شود؟

پاسخ: شرکت نوپا پس از اتمام زمان تاییدیه، وارد فرآیند تمدید شده و می‌­تواند در سامانه تقاضا دهد و پس از ارزیابی مجدد و احراز معیارهای شرکت­های تولیدی نوع 1، بصورت شرکت تولیدی نوع 1 تایید شود.

شرایط تایید شرکت‌های دانش‌بنیان «تولیدی نوع 1» برای استفاده از حمایت‌های قانون چیست؟

پاسخ: شرکت‌های دانش‌بنیان «تولیدی نوع 1»، شرکت‌هایی هستند که حداقل (25) درصد از درآمد عملیاتی یك سال مالی گذشته شركت (كه در اظهارنامه مالیاتی شركت اظهار شده است)، ناشی از فروش کالاها یا خدمات دانش‌بنیان مندرج در «فهرست كالاها و خدمات دانش‌بنیان سطح 1» و حائز همه معیارهای ماده (1) آیین‌نامه ارزیابی شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان ، باشد.

نحوه استفاده از خدمات صندوق به چه صورت است؟ نیاز به مراجعه حضوری به صندوق است؟

پاسخ: ثبت درخواست جهت استفاده از خدمات صندوق از طریق سامانه غزال صندوق انجام می‌شود و نیازی به مراجعه حضوری به صندوق نیست.

تاریخچه قانون حمایت از شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات چیست؟

پاسخ: در ابتدای سال 86 در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایده‌ای مبنی بر لزوم وجود قانون مستقل برای حمایت از شرکت‌ها دانش‌بنیان و تجاری‌سازی نوآوری‌ها و اختراعات شکل گرفت و درنهایت لایحه‌ای با این عنوان در مهرماه 87 تصویب شد. این لایحه در دی‌ماه 87 به‌صورت عادی وارد مرحله بررسی در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شد که درنهایت در اردیبهشت‌ماه 89، لایحه برای طرح در صحن علنی مجلس از سوی کمیسیون به هیئت‌رئیسه مجلس ارسال شد که تصویب آن 6 ماه طول کشید و در آبان ماه 89 به تصویب نهایی رسید و در آذرماه 89 از سوی رئیس‌جمهور وقت به معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهور و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای اجرا ابلاغ شد.

موضوع اول این قانون تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی و معافیت‌ها و سایر حمایت‌ها است که پس از ابلاغ قانون، اساسنامه آن تدوین و در شهریورماه سال 90 به تصویب هیئت دولت رسید.
رکن دیگر قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، آیین‌نامه اجرایی آن با محوریت ارزیابی و تشخیص شرکت‌ها است که این آیین‌نامه نیز در آبان ماه 91 توسط معاون اول رئیس‌جمهور ابلاغ شد که به دنبال این ابلاغ « کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان و نظارت بر اجرا» در آذرماه 91 به دستور رئیس‌جمهور و رئیس شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) تشکیل و معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور از سوی ایشان به‌عنوان رئیس کارگروه منصوب شد.

در صورت تایید شرکت، آیا تمامی محصولات شرکت دانش بنیان مشمول حمایت‌­های قانون قرار می‌گیرند؟

پاسخ: خیر، تنها محصولاتی که به‌عنوان محصولات دانش‌بنیان تایید می‌شوند، مشمول حمایت‌های قانون هستند. این محصولات از طریق کارتابل شرکت‌های تایید شده، قابل مشاهده هستند.

آيا شركت­‌هاي دولتي يا متعلق به بخش عمومي هم حق استفاده از حمايت‌­هاي قانون دانش بنيان را دارند؟

پاسخ: شرکت­های دولتی، مؤسسات ونهادهای عمومی غیر دولتی و نیز شرکت‌­ها و مؤسساتی که بیش از پنجاه درصد (50%) از مالکیت آنها متعلق به شرکت‌­های دولتی و مؤسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی باشد، مشمول حمایت‌­های این قانون نیستند.

آیا نوع شخصیت حقوقی شرکت (سهامی خاص، سهامی عام، مسئولیت محدود) تاثیری در ارزیابی خواهد داشت؟

پاسخ: خیر، نوع شخصیت حقوقی شرکت دانش‌بنیان تاثیری در روند ارزیابی نخواهد داشت.

 

آیا واحدهای تحقیق و توسعه فعال در یک شرکت خصوصی می توانند در قالب یک شرکت دانش‌بنیان مستقل شود؟

پاسخ: شرکت‌­های بزرگی که معیارهای ارزیابی شرکت‌­های دانش‌­بنیان و یا شرکت‌­های دانش‌­بنیان دارای فعالیت صنعتی را ندارند می­توانند با تبدیل واحد تحقیق و توسعه خود به یک شرکت مستقل در صورتی که در راستای فهرست کالاهای دانش بنیان اعلام شده توسط کارگروه فعالیت کنند به صورت مجزا در سامانه ثبت نام نموده و فرآیند ارزیابی همانند دیگر شرکت‌­ها برای آنها نیز صورت پذیرد.

آیا شرکت‌­هایی که عضو مراکز رشد و یا پارک‌­های فناوری هستند جزو شرکت­‌های دانش‌بنیان مشمول مزایای ماده (3) قانون هستند؟

پاسخ: شرکت‌های مستقر در پارک­های فناوری و یا مراکز رشد بایستی همانند دیگر شرکت­‌ها در سامانه ثبت نام نموده و مراحل ارزیابی را طی نمایند.

آیا می­‌توان از ابتدا شرکت را به عنوان شرکت و یا موسسه دانش‌بنیان در اداره کل ثبت شرکت‌­ها سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت نمود؟

پاسخ: خیر، ثبت شرکت­‌ها و موسسات دانش‌بنیان همانند دیگر شرکت­‌ها و موسسات خواهد بود و شرکت متقاضی پس از ثبت شرکت در اداره کل ثبت شرکت­‌ها، وارد فرآیند ارزیابی شرکت­‌ها می‌­شود.

آیا یک تیم شامل چند نفر از افراد متخصص (هسته فناور یا واحد فناور) که در یک مرکز رشد مستقر است، مشمول استفاده از مزایای قانون می‌شود؟

پاسخ: قانون مختص به حمایت از شرکت‌های ثبت شده رسمی است و هسته فناور یا واحد فناور، پس از ثبت رسمی حقوقی می‌تواند بلافاصله تقاضا داده و ارزیابی شود. لذا قبل از ثبت رسمی شرکت، امکان ارایه تقاضا و استفاده از حمایت‌های قانون وجود ندارد.

شرکت‌­هایی که اطلاعات محصولات و قراردادهای آنها نظامی یا محرمانه می­‌باشد، به چه صورت می‌­توانند وارد پروسه ارزیابی شرکت‌های دانش‌بنیان گردند؟

پاسخشرکت‌هایی که اطلاعات آنها محرمانه یا نظامی می­‌باشد به هیچ وجه نباید اطلاعات خود را در سامانه reg.daneshbonyan.ir وارد کنند و باید با مرکز مشاوره دانش‌­بنیان (83534-021) یا دبیرخانه کارگروه تماس بگیرند تا راهنمایی لازم انجام شود.

آیا شرکتی که قسمتی از سهام آن متعلق به شخص حقیقی با تابعیت غیرایرانی باشد می‌­تواند از حمایت‌­های قانونی مربوط به شرکت‌های دانش‌بنیان استفاده نماید؟

پاسخ:بله، این شرکت­‌ها هیچ ممانعتی برای ثبت نام و استفاده از حمایت‌­ها و تسهیلات قانونی شرکت‌­های دانش­‌بنیان ندارند.

اگر عنوان دانش‌بنيان در نام ثبتي يا اساسنامه شركت وجود داشت، آيا شركت دانش‌بنيان محسوب مي‌شود و مي‌تواند از حمايت‌هاي مندرج در قانون استفاده كند؟

پاسخ: خير. لازم است همه شركت­هاي متقاضي حمايت­ها، اطلاعات خود را در اين سامانه وارد كرده و بر اساس اين فرايندها ارزيابي شوند و شرکت­هایی هم که در نام ثبتی یا اساسنامه خود، عنوان دانش­بنیان دارند، باید مشابه سایر شرکت­ها بر اساس آیین­نامه ارزیابی شرکت­های دانش­بنیان ارزیابی شوند.

فهرست